Ook vrouwelijke ondernemers zijn belangrijk voor de Zeeuwse economie

Ondernemen doe je op de Kenniswerf! Naast de aanwezigheid van Dockwize als aanjager van innovatief ondernemerschap is een aantal jaar geleden ook een aanvullend concept op de Kenniswerf geland. In 2018 opende namelijk het kantoor van ZIJ & ZIGZAG, een concept speciaal gericht op vrouwelijke ondernemers. Elly Hilgers startte dit initiatief vanuit Stichting ZIGZAG om ook het vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland te stimuleren. “Ik ben er trots op en ik denk dat dit voor Zeeland weer een uniek initiatief is”.

Uniek in Zeeland

“In Zeeland is nog niet veel aandacht en energie besteed aan het vrouwelijk ondernemerschap. In de Randstad zie je bijvoorbeeld wel meer van dit soort kantoren die zich richten op deze doelgroep. In Zeeland is toch ook een hele grote groep vrouwen die kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en zo is ook het idee ontstaan. Vrouwelijke ondernemers zijn uiteindelijk ook belangrijk voor de Zeeuwse economie. In het begin moest ik best vaak uitleggen waarom vrouwelijke ondernemers in een apart kantoor moesten gaan zitten. Zijn die dan zo heel anders? Ja, vrouwen ondernemen echt anders!”

Zij Durft 

“We hebben bij de start een stagiair in de arm genomen om een onderzoek te doen naar het vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland. Het onderzoek had als titel ‘Zij Durft’. Het besluit om voor jezelf te beginnen is een grote stap. Je ziet vaak dat vrouwen wat minder risico willen nemen in de zin dat ze wat voorzichter zijn, zichzelf eerst willen bewijzen en zich niet in de schulden willen steken. Vrouwen ondernemen vanuit hun hart en passie en gaan daar in kleine stappen mee aan de slag. Ze begeven zich vooral in de maatschappelijke en zelfstandig dienstverlenende sector. Een concept als Dockwize is natuurlijk prachtig voor innovatieve bedrijven, maar sommige vrouwelijke ondernemers passen daar wat minder goed in. Dat is ook wel de reden dat we bij Dockwize in de buurt zijn gaan zitten want met bijvoorbeeld de netwerklunch loop je zo naar de overkant.”

Ontmoetingsplek 

“Het kantoor van ZIJ & ZIGZAG is een plek waar alle vrouwelijke ondernemers uit Zeeland terecht kunnen voor huisvesting, coaching, kennisdeling en ontmoetingen. We hebben lang gewerkt aan een dynamisch kantoor waar iedereen kan binnenstappen om even te sparren. Het concept is helemaal aangepast op de doelgroep. Je ziet dat veel onderneemsters niet voor vijf dagen een kantoor willen gebruiken dus we hebben ook een flexkantoor die je voor een dag of dagdeel kan huren. We hebben in totaal acht kantoren. Een aantal onderneemsters huurt samen een kantoor en spreken onderling af wanneer ze er zijn. Flexibiliteit is heel belangrijk dus daar spelen we ook op in.”

Programma’s en workshops 

“We hebben ook een aantal programma’s opgezet, ‘Zij Durft’ is bijvoorbeeld een programmatraject van een halfjaar. Het lijkt op het programma van Dockwize maar dan meer gericht op zelfontplooiing, zelfanalyse en van daaruit kijken hoe je als onderneemster kunt groeien. Je doet dat samen in een groep met andere onderneemsters en zo kun je elkaar ook helpen. Sommige onderneemsters zijn zelfs gaan samenwerken.”

“Ook verzorgen we workshops over actuele thema’s, zoals social media of het opstellen van algemene voorwaarden. Maar ook zijn er regelmatig onderneemsters die feedback willen van de groep over een pilot of een idee. Als het weer kan willen we dat zeker weer oppakken. Als je mensen bij elkaar zet in dezelfde ruimte dan ontstaat er altijd wel wat en dat is echt de toegevoegde waarde van zo’n kantoor, dat je die verbinding kan stimuleren. Je kunt ook veel online doen maar de kracht van netwerken is toch fysiek.”

Waarom op de Kenniswerf?

“We hebben echt bewust voor de Kenniswerf gekozen. Het was geen discussie om het ergens anders te starten. Het netwerk is natuurlijk ook hier, met Dockwize en de onderwijsinstellingen. Je zit hier toch in het web van alle contacten. Er gebeurt ook heel veel op de Kenniswerf en daar ben ik supertrots op. Ik ben al zo lang in deze omgeving aan het werk, ook vanuit andere functies. Vanuit de gemeente Vlissingen staan er ook weer mooie ontwikkelingen te gebeuren en dat is super. Als je ziet wat er de afgelopen 10 jaar bereikt is, ja dat hebben we toch maar voor elkaar gekregen met z’n allen.”

Bron: Gemeente Vlissingen
Lees hier het gehele artikel