Column Elly Hilgers #3 2022

Meer toekomstige pareltjes onder vrouwelijke ondernemers?

Weten jullie dat de campagne “ZIGZAG zoekt vrouwelijke ondernemers met groei ambitie” in mij vooral werd aangewakkerd door de uitreiking van de Emergo Innovatieprijs in 2014? Al jaren een mooi initiatief van o.a. de Provincie Zeeland/Impuls Zeeland en de Kamer van Koophandel om pareltjes in ondernemend Zeeland bij het grote publiek kenbaar te maken. Pareltjes op het gebied van vernieuwend ondernemerschap en meestal in combinatie met technologische innovatie.

Bij de deelnemers in 2014 waren er geen of nauwelijks onderneemsters genomineerd. En daar wilde ik iets aan doen. Emergo betekent nu eenmaal “naar boven komen” en dat is het doel wat ik voor ogen had om vrouwelijke ondernemers te stimuleren tot groei in hun ondernemerschap.  En ja hoor in 2015 werd het bedrijf van Christina Elenbaas ShineMark genomineerd en stond zij ook op het podium. Helaas geen prijs, maar het gaf haar in ieder geval veel publiciteit.

En nu zo’n 7 jaar later speelt de zoektocht naar vrouwelijke ondernemers met vernieuwend ondernemerschap nog steeds. Het bijhouden van hoeveel vrouwelijke ondernemers ik heb gesproken vanaf 2015, heb ik inmiddels losgelaten. Maar dat dit aantal nog steeds groeit, vind ik geweldig. Het aantal vrouwen dat een eigen bedrijf begint, groeit ook nog steeds. En wat ben ik blij dat ik nu ook mag meekijken en -beslissen als jurylid van de Emergo Innovatieprijs 2022. De meeste genomineerde bedrijven voor deze editie waren al in beeld, dus daar had ik niet veel inspraak meer in. Een ander vrouwelijk jurylid is Kathleen Metz.

Zij is directeur van het in Tholen gevestigde bedrijf Prince Kunststoffen Infra. Haar bedrijf won in 2017 de Emergo Publieksprijs. Toch weer mooi om van haar te horen hoe zij haar bedrijf leidt en met welke uitdagingen ze te maken heeft. Binnenkort komt ze eens verder kennis maken met ons concept bij ZIJ & ZIGZAG, want ook zij vindt het belangrijk dat vrouwelijke ondernemers zich nog beter op de kaart zetten. Niet zo lang geleden werd zij geïnterviewd voor een artikel. De kop van het artikel was “Veel vrouwen onderschatten hoe krachtig ze zijn”.  Wat een inspirerend verhaal en ik ben het er helemaal mee eens. Wil je het artikel lezen:
https://www.internetbode.nl/regio/steenbergen/362809/-aan-de-keukentafel-kathleen-metz-veel-vrouwen-onderschatten-ho

Inmiddels heb ik alle genomineerde bedrijven voor de Emergo prijs 2022 mogen bezoeken en met eigen ogen mogen zien, hoe vernieuwend en hard er gewerkt wordt om onderscheidend te zijn. En ja technologische innovatie is nu eenmaal beter uit te leggen en beter zichtbaar dan bijvoorbeeld sociale, organisatorische of maatschappelijke innovatie. Een van de genomineerde bedrijven wordt gerund door een vrouw. Ze heeft nog niet zo lang geleden het bedrijf van haar vader overgenomen. Alle genomineerde bedrijven voor 2022 zijn te vinden op de website:
https://www.emergo-innovatieprijs.nl/nl/genomineerden
Er kan gestemd worden vanaf 31 oktober 2022 en de uitreiking van de winnaars vindt plaats op 8 november tijdens de Contacta in Goes.

Voor de komende Emergo innovatieprijzen zal ik mijn uiterste best doen om ook andere vormen van vernieuwend ondernemerschap op de agenda te zetten bij de zoektocht naar bedrijven die genomineerd worden. Er moeten gewoon nog meer pareltjes onder de vrouwelijke ondernemers op het podium komen die ook meedingen een award te krijgen voor hun vernieuwend ondernemerschap. Kleindochter lief is in haar mooie gele prinsessenjurk natuurlijk al een pareltje op zich.